Το Περιβάλλον - Κρήτη, Κάτω Σύμη Βιάννος Ηράκλειο
''Το πευκόδασος της Κάτω Σύμης ένα από τα μεγαλύτερα δάση της Κρήτης!»
H Κάτω Σύμη ανήκει γεωγραφικά στον νότιο ορεινό όγκο της Δίκτης και, όπως συνηθέστερα λέγεται από τους Κρητικούς, έχει τη μεγαλύτερη δασική κάλυψη στο νομό Ηρακλείου, μια και στην περιοχή της βρίσκεται το περίφημο πευκοδάσος.
Η άγρια χλωρίδα είναι πλούσια και πολλές φορές μοναδική. Πεύκα, αγριαχλαδιές απαντώνται στους πρόποδες της Δίκτη. Υψηλοτέρα, πρίνοι, κέδροι , δρυς, οι ενδημικές ορχιδέες, το θυμάρι, η φασκομηλιά, ο μοναδικός δίκταμος και εκατοντάδες άλλα αρωματικά φυτά και βότανα ευωδιάζουν τις αισθήσεις κυρίως από τον Απρίλιο ως τον Σεπτέμβρη. Αποτελεί επίσης τόπο διαμονής και καταφύγιο αρπακτικών πτηνών.
Πολλοί γύπες έχουν βρει εδώ άσυλο στα φαράγγια και έχουν επιλέξει το φαράγγι της «καπνιστής» για την αναπαραγωγή τους . Ένα ζευγάρι χρυσαετών (Aquila chrysaetos προστατευόμενο είδος) ) συχνάζει και έχει καταγραφεί στο ίδιο μέρος, καθώς και 3 είδη γερακιών ο πετρίτης , το λαγουδογέρακο, και η σκαροβιτσίλα
Η ζουρίδα, ο ασβός, η νυφίτσα, ο λαγός, η πέρδικα, τα ασπόνδυλα και τα έντομα έχουν την θέση τους και συμπληρώνουν το φυσικό τοπίο της Δίκτης.
Το ήπιο κλίμα λειτουργεί ευεργετικά ως προς την διατήρηση της χλωρίδας και ευνοεί την ανάπτυξη της βλάστησης χιλιάδων είδη φυτών πολλά από τα οποία συναντούνται μόνο εδώ και είναι ενδημικά. (Ας σκεφτούμε ότι η Κρήτη έχει 3 φορές περισσότερα είδη φυτών απ ότι όλο το Ηνωμένο Βασίλειο).